Diabetes

Diabetes

1 op de 4 mensen met diabetes krijgt te maken met voetproblemen. Dit wordt diabetische voet genoemd. Er kunnen verschillende klachten hierbij optreden en er kunnen bovendien gezondheidsrisico’s optreden. We raden aan je voeten bij diabetes regelmatig te laten controleren, om tijdig klachten te behandelen en het ontstaan van nieuwe klachten zo veel mogelijk te voorkomen. Podotherapeut Ruud Scheur helpt bij periodieke voetscreening bij diabetes.

Klachten bij diabetische voet

Diabetische voet ontstaat niet plotseling. De klachten komen in veel gevallen pas voor wanneer iemand langere tijd – een aantal jaren – last heeft van diabetes. Diabetische voet kan de volgende klachten geven:

  • Gevoelsstoornis, verminderd of geen pijnsignaal waarnemen en verminderde coördinatie
  • Vaatproblemen, verminderde doorbloeding (kuitkrampen bij het lopen en slechte wondgenezing)
  • Verminderde beweeglijkheid van de gewrichten met drukklachten als gevolg
  • Huid- en nagelklachten (eeltvorming, likdoorns, kloven en verdikte nagels
  • Toegenomen vatbaarheid voor infecties (bijv. schimmelinfecties)

De behandeling

De podotherapeut doet naast het normale onderzoek een voetscreening. Hierbij wordt de huid, stand en beweeglijkheid van de voet gecontroleerd op (aanstaande) klachten. Met een stemvork en een kunststof draad (monofilament) wordt het gevoel gecontroleerd en met een doppler ook de doorbloeding bekeken.

Op basis van de resultaten van de screening krijg je persoonlijk advies. Je krijgt advies voor verzorging van je voeten, schoenadvies om drukplekken te voorkomen en indien nodig advies voor vervolgbehandelingen. Daarnaast zal de podotherapeut eventuele bestaande klachten behandelen.

Voetzorg bij de podotherapeut

Bij diabetes is het van belang om extra voorzichtig te zijn met je voeten. Wij raden aan om je voeten dan ook regelmatig te laten controleren en onderdelen van de voetverzorging zoals eelt, likdoorns en lastig te knippen nagels niet zelf uit te voeren maar door een medisch pedicure te laten verzorgen. Onze praktijk werkt met samen met ruim 70 gekwalificeerde pedicures.

Ook interessant voor jou

Ga naar het afsprakenportaal

Je kunt je gemakkelijk registreren én online een afspraak maken.